عقـــــل بنـــموده بـــه دانشـــــــکده ي خـــاطــر تـــو ــ راي هـــاي هــــمه را فـــکر صـــواب انــدازی (والــه هروی)

دوشنبه، خرداد ۰۹، ۱۳۹۰

امراض داخله شتر

امراض عمده داخله شتر

عمده ترین بیماری های داخله در شتر اسهال Diarrhea، بیماری Myopathy تغذیوی ، دمش Tympany ، بیماری انحراف گردن، التهاب ضربه ای ریتیکولم وپریتونیوم Traumatic reticulum peritonitis–TRP، خون شاش Haematuria ، التهاب شیردان Abomasitis ، کوری Blindness و دل درد شدید Colic، می باشند. 
اسهال شتر/ Diarrhea 

     اسهال به عنوان یکی از علایم کلینیکی بیماریهای باکتریائی ،‌ ویروسی ، پرازیتی ، تغییر ناگهانی جیره غذائی،‌ فشاریا استرس وغیره، به شمار می رود . از اینرو اسهال یکی از شایع ترین اختلالات مشاهده شده در شتر های باغ وحش ها وهمچنان فارم های پرورش شتر می باشد .تغدیه شتر با علوفه تازه غالباً باعث اسهال می شود . این مسئله معمولا ًدر فصل های بهار و خزان به خاطر بالا بودن میزان آب و ارزش غذائی علوفه افزایش می یابد . شدت اسهال در شتر ازمدفوع نرم مشابع به مدفوع گاو ، تا فواره یی متغییر است . 

اگر اسهال دوامدار باشد ممکن است پرولپس رکتوم نیز رخ دهد . اختلالات الکترولیت ها افزایش یافته بخصوص کاهش در کلسیم سیرم خون می تواند منجر به اختلالات دوران خون و گاهی نارسایی قلبی شود ومتعاقب آن کاهش شدید سودیم ممکن است رخ دهد .اسهال دوامدار می تواند بالای رشد و نموی جونگ (چوچه شترها) اثر بگذارد . اسهال برنگ خاکستری اغلب در بیماری های باکتریائی ناشی از التهاب روده ها دیده می شود در حالی که اسهال سبز رنگ در نتیجه خوردن علف تازه بوجود میاید که در صورت بروز چنین حالتی باید شتر مریض را از چراگاه دور ساخت و از دادن علوفه سبز به آن خودداری نموده و در عوض علوفه خشک و آب کافی در اختیار حیوان گذاشته شود . هم چنان برای تآمین آب از دست رفته بدن باید به حیوان الکترولیت ها بشکل زرقی و یا خوراکی داده شود .انتی بیوتیکهای وسیع التاثیر و انتی سپزمودیک ها در موارد ویژه مفید است. مدت قابل ملاحظه برای تداوی اسهال نیاز است و همچنان کنترل بیوشیمی خون با تست های هیماتولوژی در حیوان مریض توصیه می گردد. 

.Myopathy تغذیوی یا بیماری ماهیچه سفید
بیماری است که در اثر کمبود ویتامین E در جیره غذایی شتر رخ می دهد. Myopathy تغذیه ای در شترهای که به شکل جا بند پرورش داده می شوند گزارش شده است. اما در شتر های که تغدیه آزاد یا صحرایی دارند گزارش نشده است. تغذیه شترهای مادر در حالت جابند با علوفه خشک و مواد متراکم مانند غلات بدون افزورن مکمل ویتامین E می تواند منجر به بروز بیماری مشابه درچوچه شترها شود. زیرا شیر شتر مادر دچار کمبود ویتامین E خواهد بود همچنان مقدار چربی شیر نیز در جذب ویتامین Eتوسط جونگ دخالت دارد . باید توجه داشت که شتر باید در هر کیلوگرم جیره غذایی IU, 140 ویتامین E دریافت کند . به خصوص این امر زمانی اهمیت بیشتر می یابد که شتر به شیر دادن جونگ مکلف باشد.
دمش :Tympany 

   دمش یکی از بیماری های شایع در بین شترها است که علت اصلی آن پرخوری شتر شناخته شده است . در چنین حالتی شکمبه شتر از مواد غذایی انباشته می شود . در علایم دمش می توان ناآرامی ، پندیدگی پهلوی چپ را در شترمشاهد کرد وچنانچه این عارضه به صورت فوق حاد تظاهر نماید می تواند کشنده باشد . معمولاً در چنین حالتی بهتر است که سریعاً از داکتر وترنر کمک گرفته شود تا حیوان از مرگ حتمی نجات یابد .

درتداوی چنین حالت اولین اقدام استفاده ازوسایل همچون تروکار برای پنچر نمودن شکمبه سفارش میشود وپس از خارج شدن گاز شکمبه باید اقدام به تجویز دوا های مسهل نمود . تاکید شده است که تداوی باید توسط داکتر وترنر ورزیده صورت گیرد ، زیرا ممکن است که عدم دقت در تخلیه گاز شکمبه عملیه منجر به مرگ شترگردد.

عارضه انحراف گردن Wry neck disease  
     این بیماری باعث انحراف سرو و گردن شتر به یک سوی بدن شده و گردن تا مدت ها به همان حالت باقی می ماند. چنانچه باعث می گردد که شتر نتواند غذا بخورد و یا حتی آب بنوشد . این بیماری نیزچنانچه به درازا بکشد باعث مرگ شتر می گردد . علت بیماری تا اکنون شناخته نشده ولی برخی ها علت آنرا ناشی از مسمومیت و برخی دیگر کمبود ویتامین B را عامل آن می دانند وبرخی دیگرهم قرار گرفتن در معرض باد سرد را عامل مسبب این عارضه می دانند . علایم کلینیکی بیماری شامل انحراف کامل گردن به سوی عقب تا نیمه بدن همانند حالت تب شیری Hypocalcaemia در ماده گاو شیرده بوده و همراه با شخ شدن عضلات گردن شخی تدریجی عضلات علاشه رونما گردیده که عمل غذا خوردن رامشکل میسازد. طوری که پس از روز سوم حیوان به طور کامل خورده و نوشیده نمیتواند ودرد شدید در هنگام لمس ناحیه گردن احساس میکند. 
عوامل مساعد کننده بیماری گوناگون بوده که بعضی از آنها مانند باران های شدید ،‌ عبور از رودخانه ،‌ نوشیدن بلادرنگ آب سرد در فصول گرما بعد از راهپیمائی های طولانی با بار سنگین ،‌برداشتن زین شتر بعد از راهپیمائی یا کار سخت قبل از این که عرق بدن شتر خشک شود و همچنان اختلاف فاحش بین در جه حرارت شب و روز در دشتهای ریگی و بیابانهای سرد را میتوان نام برد. 
شتر بیمار به علت شخی عضلات گردن ، کمر و پاها و غالباً بعلت خمیدگی یک و یا هر دو پای عقب خیلی سخت و را ست راست راه می رود ، عضلات گردن به طرز ویژه ای منقبض می شوند به طوری که باعث تکان های غیر ارادی سر حیوان خواهد شد . شتر مبتلا به زمین نشسته یا در هنگام برخاستن بر روی زمین می افتد و قادر به بلند شدن نبوده و عضلات پا های عقبی حدود دوساعت بعد از افتادن به زمین قدرت خود را از دست خواهند داد ، سپس یک طرف گردن بطور خاصی به علت فلجی عضلات متورم خواهد شد . گردن به خودی خود نمی تواند راست شود مگر اینکه به یک طرف فشار داده شود . با پیشرفت بیماری تمام قدرت گردن از بین رفته و شتر بیمار باسر خم شده به یک طرف، روی زمین می نشیند و یادر حال فلج کامل عضلات بدن بر روی زمین دراز می کشد . در صورت فلج عضلات روی و علاشه ، دهن بازمانده و لب پائینی کشال میگردد و در همین حال لعاب از دهن حیوان ترشح خواهد کرد . بعضی اوقات سایرعلایم یک ساعت بعد از ظهور اولین نشانه بیماری به وقوع می پیوندد . 

فلج گردن عارضه دایمی نبوده و شترهائی که معالجه می شوند گردن آنها نیز کاملا بهبود خواهد یافت . در جریان سیر بیماری شتر مبتلا حواس خود را از دست نخواهد داد. در تعداد اندکی از شترهای کوری دیده می شود . در هنگام شروع بیماری درجه حرارت بدن شتر به اندازه یک درجه فارنهایت افزایش خواهد یافت . ولی به تدریج حرارت بدن کاهش یافته و به حد طبیعی خواهد رسید . دمش حاصل از خوابیدن شتر بر روی زمین و باعث وخامت وضع بیمار شده وممکن است که سریعاً به مرگ منتهی شود . 
درتمام مواردی که به مرگ منجر می شود معمولا ًمرگ در عرض 36 الی 48 ساعت اتفاق میفتد و ارقام مرگ و میر شتر های فارم ها تا به 25 درصد گزارش شده است.

برای راست کردن ،‌گردن شتر باید گوش های شتر مبتلا را گرفته و سر آن را طوری جلو بیاوریم که گردن راست شود، سپس برای مدت 10 تا 15 دقیقه گردن شتر را به همین حالت نگه می داریم، زیرا این عمل شتر را قادر خواهد ساخت گردن خود را کنترول کرده و تجدید قوا نماید و این امر باعث می شود که شتر در اثرپیچش گردن دچار خفگی نشود ضمنآ می توان با استفاده از تکه پشمی گردن شتر را بنداژ پیچی نموده و در صورتی که شتر بر روی زمین خوابیده باشد ،‌ باید هر یک ساعت حیوان را از یک پهلو به طرف دیگر چرخاند شود تا از ایجاد دمش شکمبه در حیوان جلوگیری شود . در صورتی که شتر در حالت نشسته روی زمین قرار گرفته باشد بهتر است که با گذاشتن یک بوجی کاه بشکل اتکا طوری بدن و گردن تقویت شود که نه گردن به عقب منحرف شود و نه شتر روی زمین به یک طرف بیفتد . هم چنان باید روزانه دوبار به شتر آب وغذا داده و هر صبح و عصر 25 گرام امونیم کربنات به شکل خوراکی و 30 میلی گرام سولفات استرکنین به صورت زیر جلدی تجویز شده است. با مراقبت صحیح می توان تمام عواملی را که باعث ایجاد این عارضه می شوند کنترل نمود.

بلعیدن اجسام اجنبی:

    اجسام فلزی مثل سیم و میخ و سوزن و غیره و اجسام غیر فلزی مثل ریگ و سنگریزه و استخوان وغیره ، در بخش اول و دوم معده شتر (rumen & reticulum) ، باعث عوارض احتمالی مانند: انباشتگی مواد درشکمبه (rumen impaction ) ، دمش ( rumen tympany) ، چسپیدگی رومن و یا ریتیکولم به دیوار بطن ویا حجاب حاجز سوراخ شدن رومن و ریتیکولم ودر نهایت التهاب پریتونیم (Peritonitis)و التهاب اعضای مجاور در اثر ضربه حاصله از اجسام اجننبی میگردد.

التهاب ضربه ای ریتیکولم وپریتونیوم
 Traumatic reticulum peritonitis–TRP 


     این بیماری در گاوها و گاومیش ها به وفور مشاهده می شود و شترها نیز به آن مبتلا می شوند اما میزان وقوع آن در شترها به مراتب از گاوها کمتر است. شترهادر هر سن و سال به این بیماری مبتلا می شوند و بیماری بیشتر در سنین 2 تا 6 سالگی در شتراتفاق می افتد. با وجودیکه شتر ها در خوردن غذا نسبت به گاو ها کمتر حریص اند اما باز هم بدیهی است که حیوان از خوردن هر نوع جسم خارجی که به نحوی در غذای روزانه او وارد شود روی گردان نبوده و تا به حال انواع و اقسام اجسام خارجی به اشکال و اندازه های متفاوت با عملیات های جراحی از معده این حیوان خارج شده است . 

چگونگی بمیان آمدن بیماری:

   التهاب ضربه ای ریتیکولم و پریتونیم بعد از بلعیدن اجسام اجنبی نوک تیز توسط حیوان و عبور این اجسام از رومن به ریتیکولم و استقرار آنها در آنجا که به مرور زمان این اجسام نوک تیز در اثر فشار های متعدد به دیوار ریتیکولم فرو رفته که بعدآ پریتونیم را نیز سوراخ و التهابی میکند. اجسام خارجی مذکور معمولا ًعبارتند از : میخ ،‌ سوزن ،‌ قطعه سیم ، پارچه های فلزی نوک تیز ،تکه های چوب و استخوان نوک تیز می باشد که عواملی مانند ‌فشارهای وارده بر ریتیکولم در اثر دمش شکمبه ،‌ پرشدن حاد شکمبه ، فشارهای اواخر بارداری و یا در حین زایمان سبب خلیدن این اجیام به جدار ریتیکولم میگردد. که در این حالت انقباظ عضلات شکم و حرکات ریتیکولم باعث فرو رفتن بیشتراجسام به جداره ریتیکولم شده و بلاخره ممکن است به اعضای دیگر بدن نیز نفوذ کنند .

دیده شده است که اجسام خارجی نوک تیز در شترها جدار شکمبه را راحت تر سوراخ می کنند که علت آن اختلاف شدید بین صفات تشریحی و ساختمان اناتومیکی این دو جدار است با وجود آنهم اجسام فلزی در مقایسه با رومن جدار ریتیکولم را بیشتر سوراخ میکنند،چون اندازه ریتیکولم در مقایسه با رومن کوچک است و محفظه ای تنگی را تشکیل می دهد و از طرفی دارای حرکات بیشتر می باشد لذا احتمال نفوذ اجسام فلزی نوک تیز در چین های آن بیشتر از رومن است.

در مقایسه با گاو احتمال بروز بیماری TRPدر شتر بسیار کمتر است و علت آن دلایل زیر می تواند باشد: 

- ضخامت جدار ریتیکولم در مقایسه با گاو در حدود سه برابر می باشد در حقیقت سد محکم در جلو گیری از خلیدن اجسام فلزی میباشد.
- در شتر ها وسعت زیاد در حفره های ریتیکولم عامل موثر در عدم خلیدن جسم نوک تیز به جدارآن میباشد ، بدین ترتیب که وقتی جسم خارجی از رومن وارد این عضو شد موجودیت فضای بیشتر سبب میشود تا جسم کمتر تحت تاثیر حرکات این عضو و فشار اعضای مجاور قرار گیرد و در نتیجه احتمال خلیدن آن کاهش می یابد. از جانب دیگر تعدا زیاد حفره ها، وسعت و عمق آنها در ریتیکولم شتر در کاهش واقعات بیماری موثر بوده است بدین ترتیب که وقتی جسم خارجی در یکی از حفره ها قرار گرفت بلافاصله با ذرات ریگ وخاک که در عمق هر حفره وجود دارد مخلوط شده و بعد از مدتی در بین این مواد و محتویات دستگاه هضمی قرار می گیرد بنحوی که توانائی خلیدن را از دست میدهند.

- نحوه خوابیدن شتر نیز عامل موثری است که ممکن است در تقلیل بروز این بیماری موثر باشد. بدین مفهوم که این حیوان همیشه برای خوابیدن روش کاملاٌ مستقیمی را انتخاب نموده و کمتر همچون نشخوار کنندگان دیگر از جمله گاو از این پهلو به آن پهلو می شود، در نتیجه فشار اعضا بر روی یکدیگر و نفوذ اجسام فلزی کاهش پیدا می کند .

علایم کلینیکی
   علایم کلینیکی در شتر معمولا به شکل نفخ شکمبه ظاهر می شود ،‌ زمان لازم برای تبارز علایم کلینیکی بیماری متغیر بوده و از 10 روز تا چند ماه به طول می انجامد . باید متذکر شد که کثرت تعداد اجسام ا جنبی در ظهور علایم بیماری تأثیر زیادی ندارد . اجسام فلزی دارای دو سر تیز مستقیم و مقاوم با طول متوسط زودتر از اجسام فلزی نرم و کج و یک سر تیز موجب ایجاد عوارض بیماری می شوند . افسردگی ،‌ کاهش وزن و اشتها ،‌ تقلیل حرکات شکمبه و افزایش تعداد حرکات تنفس و قلب و بلند رفتن درجه حرارت بدن و در بعضی موارد موجودیت خون خالص در مواد غایطه حیوان، از علایم کلینیکی مشخص و اولیه بیماری می باشند .

تشخیص کلینیکی و تداوی

     بیماری TRPدر شتر ها بدون استفاده دستگاه ردیابی فلزات یاMetal detector دشوار است. عمومآ علایم کلینیکی بعد از صدمه به اعضای حیاتی ظهور میکند.

تداوی
 با در نظر داشت وضعیت کلینیکی حیوان به وسیله عملیات جراحیrumenotomy و Laparotomy,و تداوی التهاب ساحات مصدوم صورت میگیرد . اما باید خاطر نشان ساخت که تشخیص بموقع در تداوی نقش اساسی دارد و در بسا موارد در صورتی که هنوز جسم اجنبی به اعضای مهم حیاتی مانند قلب ، شش ها و جگر وغیره ، صدمه نرسانیده باشدو وضعیت کلینیکی حیوان نورمال باشد عمل جراحی موفقیت آمیز خواهد بود.

خون شاش / Heamaturia 

      خون شاش یا موجودیت خون در ادرار درحقیقت سندرمی است که همراه با بیماری های عفونی ویا التهاب مجرای ادرار مشاهده می شود . این حالت در شترها به ندرت رخ میدهد وبرای تداوی آن باید نخست عامل اصلی بیماری را تشخیص و تداوی گردد. خونشاش در چوچه شترهای نوزاد را می توان با تجویز ویتامین K وکلسیم تداوی کرد.

التهاب ابومازوم Abomasitis :
    این عارضه معمولاً در هنگام آلودگی حیوان به کرم های همونکوس( Heamoncuss) ویا مسمومیت با علفهای سمی ویا خوردن مواد کیمیاوی تحریک کننده مانند ارسنیک ویا خوردن برگ های گیاه دفلی Oleander رخ می دهد .التهاب ابومازوم با علایمی مانند بی اشتهایی ، دندان سائیدن ، اسهال و ضعف عمومی همراه خواهد بود . در کالبد شگافی حیوان تلف شده ، التهاب و ضخامت غشای داخلی ابومازوم وتخریب سطح مخاطی آن دیده خواهد شد . در برخی موارد ودر صورت آلودگی پرازیتی ،میتوان کرم های کوچک همونکوس را در داخل ابومازوم مشاهده کرد . برای تداوی این بیماری باید ابتدا عامل بیماریزا را برطرف نموده و دوا های مقوی تجویز گردد .

کوری شتر Blindness : 

    کوری یکی از عوارض شایع در بعضی از گله های شتر است عامل این بیماری می تواند فلج عصب بینایی باشد . البته علت فلج عصب مذکور ناشناخته است وبرخی از موارد این نوع بیماری با تجویز ویتامین B1 تداوی می شود . برخی ها نیز پیشنهاد می کنند که پشت گوش شتر را داغ نمایند تا این کار وباعث تحریک عصب بینایی گردد . اما شب کوری با تجویز ویتامین A قابل تداوی است .معمولاً عوارض فوق الذکر در هنگام خشکسالی ، قحطی وکمبود شدید علوفه سبز رخ می دهد .

زخم قرنیه Corneal opacity نیز یکی از عوارض شایع در بین شترهای است که به بیماری سورا Trypanosomiasis) ) مبتلا می شوند ، گاهی اوقات این عارضه در اثر ضربه های وارده به سر شتر ، فرورفتن تیغ وخار درچشم ویا آلودگی مزمن به کرم تیلازیا Thelazia lessei روی می دهد . علت این عارضه اگر بیماری سورا باشد ، باید اقدام به تداوی بیماری سورا کرد . به هر حال استفاده از دواهای سلفانامیدها بویژه پماد های چشمی می تواند برخی از عفونت های حاصله را درمان کند . در التهاب حاد قرنیه چشم بهتر است که شتر بیمار در معرض تابش شدید آفتاب قرار نگیرد وچشم با محلول رقیق بوریک اسید % 1 شستشو شود وپس از آن هیدروکورتیزون Hydrocortisone و پنسیلین تجویز گردد . در صورت آلودگی به پرازیت های چشمی بهتر است که با گاز پاک اقدام به خارج نمودن پرازیت از چشم شتر نمود .

دلدرد شدید Colic 

   کولیک معمولاً در شترهایی دیده می شود که مقدار زیادی حبوبات پوپنک زده ویا گندیده خورده باشند ، همچنان درچوچه شترهای که پس از گرفتن از شیر مادر مقدار زیاد غذا را در یک بار مصرف می کنند دیده شده است . در سایر موارد تغذیه در زمین های ریگزار که شتر به همرای علوفه مقدار ریگ و خاک را میخورد نیز بیماری دیده شده است . گاهی اوقات کولیک به صورت وقفوی وچندین بار در روز اتفاق می افتد وممکن است که این حالت برای سه تا چهار ماه ادامه یابد . در این عارضه پوست دچار خراش وزخم شده و در ناحیه قبرغه هفتم ویا مفاصل زانو و سینه زخم هایی پدید می آید که علت بروز این زخم ها فشار دادن آن نواحی بر روی زمین است . 

عارضه کولیک در شتر با دردهای شدید ناحیه شکمی همراه است که در چنین حالتی شتر بر روی زمین دراز می کشد و اندام های حرکتی خود را به داخل می کشاند وگاهی نیز از شدت درد به خود می پیچد و بر روی زمین لوتک می زند ویا این که اقدام به لگد زدن می کند . در چنین حالات نبض وسرعت تنفس شتر افزایش می یابد وحیوان ناله و فریاد میکند وحرارت بدن طبیعی بوده ویا از حالت طبیعی نیز پایین تر خواهد بود . گاهی اوقات دل درد همراه با استفراغ است که چنین حالتی معمولاً بیجا شدگی ابومازوم مشاهده می گردد. در بعضی اوقات علت درد مربوط به سیستم هضمی نیست که در چنین حالات به آن دل درد کاذب می گویند ومعمولاً چنین درد ها همراه با التهاب پیرتونیم (peritonitis) وتب می باشد وبرای تداوی شتر بیمار ، باید در مرحله اول علت دل درد را پیدا نموده و آن را بر اساس عامل بیماری تداوی نمود . تداوی کولیک حقیقی با خوراندن یک کیلوگرم مگنیزیم سلفات همراه با مقدار کافی آب صورت می گیرد وباید نصف این مقدار دوا را در روزهای بعد و بترتیب برای مدت چندن روز تجویز نمود . هم چنین باید برای تخفیف شدت درد از دوا های آرام بخش نیز استفاده کرد.

شنبه، اردیبهشت ۲۴، ۱۳۹۰

آزمایش موفقیت آمیز واکسین ایدز در میمون ها

آزمایش موفقیت آمیز واکسین ایدز درمیمونها


محققان آمریکایی از تولید واکسینی خبر داده اند، که میمون ها را در برابر ابتلا به بیماری ایدز مصئون می کند. به گفته آنها واکسین جدید در ایجاد مصئونیت در ۱۳ میمون از ۲۴ میمون مورد آزمایش موفقیت آمیز بوده است. آنها می گویند، در دوازده میمون، مصئونیت ایجاد شده بیشتر از یک سال دوام داشته است.
این محققان در گزارشی که در نشریه نیچر منتشر کرده اند، گفته اند دستاوردهای این تحقیق نقش مهمی در تولید واکسین ایدز برای انسان ها خواهد داشت.
محققان موسسه واکسین سازی و درمان ژنتیک اورگان در مطالعات خود واکسینی را که حاوی ویروس CMV بود را به ۲۴ میمون ماکاک تزریق کردند.
ویروس تزریق شده از نظر ساختار وراثتی دچار تغییراتی شده بود تا پس از تزریق، انتی جن مورد نیاز برای هجوم به ویروس نقص ایمنی میمونی (SIV) را تولید کند.
ویروس معادل ویروسی  نقص ایمنی انسانی (HIV) است که عامل به وجود آورنده بیماری ایدز است.
آزمایش ها نشان داد که ۱۳ میمون از گروه دریافت کننده واکسن در برابر ویروس مصئون شدند.
این مصئونیت در دوازده میمون برای بیشتر از یک سال برقرار بود.
به گفته محققان، تزریق این واکسین با تحریک سیستم دفاعی میمون دریافت کننده ، باعث تولید نوع خاصی از لنفوسایت هایT می شود.
لنفوسایت های T از جمله حجرات مهم دفاعی بدن هستند.
این نوع خاص از لنفوسایت T تا مدت ها پس از سرکوب عفونت در بدن فعال خواهد بود و نسبت به عفونت های بعدی مقاومت خواهند کرد.
پروفسور لوئیس جی پیکر، سرپرست محققان این نوع از لنفوسیت های تی را به سربازانی تشبیه کرده است که در آماده باش به سر می برند.
آقای پیکر گفته است: "سربازانی دارید که همراه با اسلحه های خود در پایگاه هستند و سپس شاهد حضور آنها در جبهه خواهید بود."
نتیجه تحقیقات نشان داده است که واکسین مورد آزمایش آثار ابتلا به ایدز را در میمون ها از بین برده است. هیچ کدام از آزمایش های انجام شده بر روی انسان چنین نتیجه ای را به همراه نداشته است.
کارشناسان با استقبال از نتیجه این آزمایش درباره ضرورت احتیاط در به کارگیری این واکسین در انسان ها هشدار داده اند.
پرفسیور سر اندرو مک مایکل از دانشگاه آکسفورد با اشاره به ویروس اس آی وی به عنوان منشا ي ایجاد ویروس اچ آی وی، مدل به کار گرفته شده در این تحقیق را درست ارزیابی کرد ولی هشدار داد که استفاده از این واکسین می تواند باعث بروز بیماری در انسان ها شود.
تولید واکسین اچ آی وی به چالش بزرگی برای محققان تبدیل شده است ولی تاکنون موفقیت هایی در این رابطه به وجود آمده است.
محققان تایلندی در سال ۲۰۰۹ گزارشی را در نشریه لنست منتشر کردند که خبر از تولید واکسینی آزمایشی می داد که احتمال آلودگی به اچ آی وی را یک سوم کاهش می داد.
سال گذشته نیز مقاله ای در نشریه طبی نیوانگلند منتشر شد که نشان می داد یکی از دواهای به کارگرفته شده در تداوی بیماران مبتلا به ایدز می تواند در جلوگیری از آلودگی مردان به ویروس اچ آی وی موثر باشد.


اخبار علمی بی بی سی                            

جمعه، اردیبهشت ۱۶، ۱۳۹۰

عوامل عفوني سقط جنين در گوسفند و بز

عوامل عفوني  سقط جنين در گوسفند و بز
     سقط جنين عارضه یي است كه در آن حیوان ماده قادر به نگهداري جنين خویش نبوده  و آن را از بطن دفع مي نمايد. در واقعات سقط جنین حیوانات عوامل عفوني و غير عفوني دخیل می باشند. 
 از جمله عوامل عفونی  يا بيماريهاي ايجاد كننده سقط جنين در بز و گوسفند میتوان از كامپيلوباكتر (Cam. Jejuni, Cam. fetus) ، كلاميديا (C.abortus=C.psittaci) يا سقط جنين  enzootic ، لپتوسپايروز، بروسلوز، كوكسيلا coxiella burneti (تب Q  border disease و بلوتانگ نام گرفت و ازعوامل غير عفوني مي توان از ضربه ، سترس یا فشار، كمبودغذایی، مسموميت ناشی از خوردن گياهان سمي وغیره نام برد.
شيوع سقط جنين هايي كه در 3 هفته اول بارداری رخ مي دهند اغلب به دليل كمبود مواد غذايي و يا ناشي از استرس است كه معمولاً‌ به ميزان 25 درصد مي رسد.

سقط جنين اگر تا سرحد   2 و حتي 5 درصد رخ دهد ، خیلی قابل تشویش نبوده  اماچنانچه اين فیصدی به حدود 20 الي 30 درصد در رمه برسد و اقدامات صحی لازم در مورد آن صورت نگيرد مي تواند تا 80 درصد پيشرفت نمايد كه  باعث خسارات اقتصادي بزرگ  در  رمه مي گردد.
كمپيلوباكتريوزيس CAMPILOBACTERIOSIS  (Vibriosis) 
سقط در ماه  اخیر
عامل بيماري باكتريایی کامه شكل  به نام كامپيلوباكتراست که در گذشته ويبريو  ناميده مي شد. 
ذیلآ دو نوع مهم اين باكتريا مورد بررسي قرار گرفته است:
    Cam- fetus-1
 اين عامل بيشتر در گوسفند و كمتر در بزها باعث سقط ميگردد.

علایم در ميشها : سقط در شش هفته آخر بارداری رخ میدهد. همچنين تولد بره نارس ، مرده زايي  (تولد بره مرده Stillbirths) ، تب ، اسهال ، ترشحات شديد واژن قبل از سقط يا زايمان و التهاب رحم  پس از دفع جنين،  التهاب پلاسنتا با نكروز خوني كوتيلیدونها hemorrhagic necrotic cotyledons  را موجب ميشود. جنين  معمولا گندیده شده و در بطن نقاط نكروزی زرد نارنجي ديده ميشود.
بعضي از تحقيقات نشان داده كه اگر آلودگي  در ابتداي حاملگی رخ دهد منجر به جذب مجدد جنين ميگردد و اگر عفونت در ميانه حاملگی رخ دهد منجر به سقط در طي مدت 10 تا 20 روز بعد ميشود و در نهایت اگر عفونت در آواخر بارداری باشد منجر به تولد بره ضعيف ويا مرده stillbirths ميشود.
 علائم در بزها : اسهال و سقط در 4 تا 6 هفته قبل از زايمان ، مرده زايي ويا تولد بزغاله ضعيف، بندش پلاسنتا از علایم عمده بحساب می روند. التهاب رحم  و تجمع چرک در رحم یا پیومترا ، ترشحات والتهاب واژن و مهبل vulva-vaginitis بهمراه آبله گک های چركي nodules &pustules، در حفره های بدن جنين سقط شده مايع سرخ رنگ تجمع مي يابد.  
بیماری در نهایت باعث دوره فحلي طولاني و نامنظم و يا نازايي مادر میگردد.
انتقال بيماري از طريق خوردن مواد آلوده به ترشحات جنين سقط شده مي باشد. پس از بلع مواد آلوده ، باكتري از روده به رحم رفته و منجر به صدمه انساج رحم و جنين ميگردد.

طور اوسط  20 درصد رمه  در اثر  آلودگي با كمپيلوباكتر سقط خواهند نمود اما در بعضي از گله هاي حساس شيوع سقط تا 80 در صد نيز ميرسد. ميشهاي مسن معاف خواهند شد اما 5 تا 10 درصد از گله آلوده هر سال، سقط را ادامه ميدهند.
2  -    Cam. Jejuni : يكي ديگر از عوامل سقط كمپيلوباكتر در گوسفند ميباشد. در ميشها باعث عفونت پلاسنتا و جنين ميگردد اما در انواع ديگر  حیوانات  اسهال و التهاب روده (enteritis ) را ايجاد مينمايد. در بز ها نيز گاهي باعث سقط جنين ميگردد.
Campylobacter jejuni 
پيشگيري : كنترول حیوانات سالم از تماس با محيط  و حیوان آلوده (قرنطین) توصيه ميگردد و باید ميشها را بخصوص ميشهاي جوان و تازه وارد را بطور همه ساله واكسين نمود. بيماري در  حیوانات شديدا ساری بوده و  حیوان مبتلا پس از بهبودي معمولا تا سه سال معاف مي باشد . اما اگر ميشهاي جديد وارد و جايگزين شوند سقط نه تنها در حیوانات جديد بلكه سد معافیت در اثر دفع آلودگي شديد در محیط شكسته شده باعث شيوع و طوفان سقط در بقيه حیوانات رمه ميگردد. در صورت شيوع يا طوفان اینچنینسقط  ، ميتوان آنتي بيوتيكها را روزانه به ميشها تزريق نمود.
 تداوی و کنترول : حیواناتی كه سقط نمودند بايد سريعاً ‌از ساير حیوانات جدا شده و به تزريق  کورس انتي بيوتيكها مانند اكسي تتراسيكلين اقدام نمود همچنين ميتوان در غذاي حیوان نيز كلرتتراسيكلين را اضافه نمود. تداوی ساير حیوانات رمه نيز توسط انتی بیوتیک های  دارای ساحه تاثر وسیع ، توصيه شده است.
 تشخيص لابراتواری
تهيه  سلاید از محتويات شيردان جنين و يا ترشحات رحمي -  كشت باکتریا از محتويات شيردان جنين
خصوصيات باكتريا :
Campylobacter jejuni 
اين باكتريا ‌ها گرام منفي و فاقد اسپور مي‌باشند. بعضي از انواع كمپيلوباكترها قادر به توليد توكسين مي‌باشند.

مخزن ميكروب : كمپيلوباكتر جی جیونی (campylobacter jejuni) بشکل همزيستي در محيط روده انواع حيوانات وحشي و اهلي ممكن است وجود داشته باشد. پرندگان وحشي از جمله مرغان دريايي، كبوتر، غاز، مرغابی وحشي و زاغ ها مي‌توانند با آلودگي آبها باعث انتشار آلودگي كمپيلوباكتر شوند. كمپيلوباكتر جی جیونی  همزیست طبيعي در روده گاو است. ميزان درصد موارد مثبت مدفوع در ماه هاي تابستان به حداكثر رسيده و در زمستان كاهش مي‌يابد. كمپيلوباكتر جی جیو نی در گوسفندان عامل مهم سقط جنين عفوني اپي‌زوتيك مي‌باشد. ميكروب بصورت    همزیستی( commensally ) روده‌اي براي مدت طولاني و بدون تغیر ظاهري در بسياري از رمه‌ها وجود دارد. انتقال ميكروب از سگ به انسان به اثبات رسيده است.

 كلاميديوز ) CHLAMYDIOSE  (abortion enzootic
اين باكتریا صرف در حجرات زنده مي تواند رشد و تكثير نمايد. دو نوع از كلاميدياها از اهميت بيشتري برخوردارند. 
 كلاميديا تراكوماتيس (C. trachomatis) كه معولا انسان را آلوده مي سازد  و كلاميدياپسيتاسي (C.psittaci)  اغلب حیوانات را آلوده مي سازد. نوع اخير مي تواند با ساير بيماريها از قبيل التهاب غشای مخاطی چشم  (keratoconjunctivitis), التهاب مفصل (arthritis) و سینه بغل (pneumonia) بخصوص در بره هاي جوان ، همراه باشد  ولي به ندرت در يك رمه تو ام با موارد فوق ديده مي شود . 
در سال 1950 میلادی  براي اولين بار سقط جنين حاصل از كلاميد يا به نام سقط انزوتيك (abortion enzootica) در اسكاتلند گزارش شد. در رده بندي اخير اين نوع باكتريا متعلق به شاخه Chlamydiae ، خانواده Chlamydiaceae  و  جنس Chlamydophila مي باشد.
جنس Chlamydophila شامل انواع مختلفي از جمله :
C. psittaci پرندگان , /C. felis پشک ها  / ، گاو ، بز و گوسفند C. abortus  /  و نوع انسانی آن C. pneumonia مي باشد. غير از جنس  Chlamydophila ، جنس ديگری بنام Chlamydia در اين خانواده وجود دارد كه شامل گونه هاي مبتلا کنند موش  و موش خرما 
 C.trachomatis  ونوع دیگر انسانی کلامیدیا / C. suis خوک ها, / C. muridarum   مي باشد.
بيماري CHLAMYDIOSE بين انسان و حیوان مشترك ميباشد ولي موارد انساني آن خيلي بندرت رخ داده است وبا این حال بيشتر زنان حامله را مبتلا مينمايد. بنابراين توصيه شده كه زنان حامله در تماس با گوسفندان بخصوص در زمان شيوع سقط در رمه قرار نگيرند.  
نوع  Chlamydophila psittaci در پرندگان بيماري كشنده اي ايجاد كرده و همچنين در پستانداران بيماري همه گيرepizootic) ايجاد مينمايد و در حیوانات منجر به سقط نيز ميشود . در انسان نيز پسيتاكوز تنفسي   respiratory psittacosis را سبب ميگردد.

علایم کلینیکی :
یکی از علايم  کلینیکی عمده اين بيماري سقط جنين بوده است كه معمولاً در اواخر دوران حاملگی رخ مي دهد و نيز تولد بره ها و بزغاله هاي ضعيف از ديگر نشانه هاي اين بيماري مي باشد. در صورتيكه عفونت قبل از بارداری یا conception رخ دهد، حیوان در اواسط حاملگی سقط مينمايد و اگر در اوايل بارداری رخ دهد سقط در 60 تا 90 روز بعد رخ ميدهد و اگر عفونت در ميانه يا اواخر بارداری رخ دهد موجب تولد بره ضعيف و يا مرده زايي stillbirths ميگردد.
باكتريا اغلب پلاسنتا را مصاب ساخته و پس از اينكه سقط رخ داد، در رحم باقي مي ماند . ساحات التهابی پلاسنتا بهمراه كوتيلدونهاي نكروزه شده ، برنگ قهوه اي متمايل به سرخ رنگ كه گاهي قوام سخت و چرمي شكل پيدا مي كنند . چوچه موميائي شده ويا پوشيده از پوشش پوسته پوسته برنگ خاكی بهمراه پندیده گی عقدات لنفاوي ميباشد و به علت بزرگ شدن جگر و پر شدن محوطه داخل بطن از مايع , شکم بادكرده به نظر مي رسد. تقريبا 25 تا 60 درصد ميشها بسته به زمان آلودگي ، سقط خواهند نمود. ميشهاي مسن معافیت کسب خواهند نمود، كه در این صورتي سالانه ميزان سقط يك تا پنج درصد در رمه كم ميگردد.

 تحقيقات نشان داده است كه ميزان شيوع سقط جنين ميشها در رمه آلوده 30 درصد اما در بين بزها بيشتر است. ميشها بندرت بيش از يكبار سقط مينمايند اما با نوع آلودگي مقاومpersistently infected ، باكتري را 2-3 روز قبل و بعد از تخمه گذاري دفع مينمايند. قوچ پس از آلوده شدن بيماري را بصورت مقاربتي venereal به ميش منتقل مينمايد.
پس از سقط، بزها ممكن است هيچ علایمي از خود نشان ندهند. سقط در بز در 2 تا 3 هفته آخر بارداری رخ ميدهد كه گاهي نيز موجب مرده زايي و يا تولد بزغاله ضعيف ميگردد.
همانطوريكه در ابتدا بيان شد سقط جنين  ساری enzootic abortion بخصوص در بزها ميتواند ، بهمراه التهاب شش، التهاب غشای مخاطی چشم، التهاب مفاصل و  در بز های نر با این همه التهاب اپيديديمس epididymitis نیز  رخ میدهد.
راه های انتقال بیماری
عامل بيماري ميتواند توسط كنه ها ، جوندگان و پرندگان و نسبتا بيشتر از راه تماس جنسي منتقل شود.  بصورت مقاربتي قوچ، ميش را آلوده نموده و يا از طريق منابع آلودگي ديگر مانند جنينهاي سقط شده، جفت , ترشحات واژن و فضولات آلوده، آلودگي صورت ميگيرد.  باكتري از راه هاي استنشاق هواي آلوده و يا مصرف مواد آلوده  مانند آب و غذا نيز ميتواند حیوان را مبتلا سازد . حیوان سقط كرده در سال آينده بخاطر معافیت ايجاد شده، مشكلي نخواهد داشت.
در حیوان سقط كرده و حتي در حیوانات غيرحامله ممكن است عفونت مخفي latent infection ايجاد شود و يا حیوان حامل باقي مانده و باكتريا را در روده و در بعضي از انساج لمفاوی نگهداري و حمل نمايد.    
         
تشخيص

با توجه به اينكه علایم در رمه مشخص مي باشد ولي اغلب با علایم سقط جنين هاي حاصله از تب كيو بوسیله كوكسيلا و ويبريوز مشابه بوده لذا براي تشخيص تفریقی بايد به تستهاي لابراتواری اقدام شود . پلاسنتا  بعنوان نمونه منتخب بوده  اما ميتوان از جگر ، تلی  و شش نيز نمونه گرفت . كلاميديا را ميتوان در سلاید رنگ آميزي شده از ترشحات واژن يا جفت مشاهده نمود اما چندان قابل تفکیک با Coxiella burnetii عامل تبQ نميباشد.


Coxiella burnetii
تب كيو  Q fever : عامل بيماري coxiella burnetii كوكسيلا بورنتي باکتریای گرام منفی کوچک که از نگاه مورفولوژی به ریکتسیا Rickettsia شباهت دارد میباشد.
  که در انسان باعث تب و علائم سرماخوردگي شده و در حیوانات در اواخر حامله گی باعث سقط جنين و مرده زايي stillbirth ، بندش پلاسنتا ، التهاب عضله داخلی رحم و نازايي گرديده و در بعضي موارد علایم تب، سینه بغل و التهاب غشای مخاطی چشم نيز مشاهده ميگردد. انسان بعنوان ناقل ، بيماري را به حیوان منتقل نموده و اغلب سير بيماري در  حیوانات بصورت مخفي و پنهان مي باشد. حیوان آلوده بوسیله شير و مدفوع عامل بيماري را دفع مينمايد.
ميزبان و حيوانات حساس :
اين عامل را در انواع مختلف حيوانات اهلي و وحشي ، تعداد زيادي از جوندگان، سنگ پشت، ماهي و پرندگان گزارش شده است. اغلب اين حيوانات بخصوص جوندگان بعنوان مخزن بيمار ي نيز بحساب مي آيند. انسان ميزبان تصادفي است.
مشخصات بيماري :
تب كيو كه نخست آن را تب كشتارگاهي نيز ناميده اند ، بيماري عفوني و مشترك است كه در حيوانات اهلي ( گاو و گوسفند و بز )  معمولا بدون علایم مشخص تبارز مینماید  ولي در انسان موجب بيماري حاد و گاهي خطرناك كه از مشخصات آن سردرد ناگهاني و تب و ذات الريه غير مشخص است.
انواع مختلف كنه ها نيز در نگهداري اين مکروب  مخزن واقع مي شوند. اين عامل بمقدار زياد به وسيله حيوانات آلوده از طريق شير يا ساير مواد پخش و بخصوص از پلاسنتا دفع مي شود. بخاطر دوام و ثبات قابل توجه اين باكتري در محيط خارج حجروی ، آلودگي از طريق استنشاق هواي آلوده نيز امكان پذير است و به همان اندازه كه عامل بتواند بیماریزا باشد اين راه نيز قابل توجه است.
نشانه های کلینیکی در حيوانات :

به غير از چند گزارش مبني بر اينكه coxiella burnetii  را توام با التهاب ششها و التهاب رحم  در گوسفند و بز و يا همراه  با چوچه اندازي در ميش و بز و گاو يافته اند معمولاً معتقدند كه تب كيو مسئول بيماري بخصوصي در حيوانات اهلي نمي باشد و بعضي محققان معتقدند كه نشانه هاي کلینیکی مشخص ندارد. عامل تمايل زيادي به تمركز در پستان و پلاسنتا ی حيوان دارد كه منجر به التهابی شدن پلاسنتا  که منجر به ترشحات رحمي و پرده هاي جنين ميگردد.
پلاسنتای گوسفند مصاب
در اثر التهاب پلاسنتا بصورت چرمي و ضخيم در آمده و ممكن است حاوي نقاط زرد متمايل به سفيد و ترشحات كریمي رنگ در مابين كوتيلدونها گردد. در بعضي از موارد ترشحات برنگ سرخ قهوه اي رنگ در مي آيد. نومونيا یا همان التهاب شش ها در جنين بز و گاو ديده ميشود ولي در جنين گوسفند كمتر مشاهده شده است.
جهت تشخيص بيماري ميتوان coxiella burnetii  را در نمونه های از ترشحات واژن ، پلاسنتا ، افرازات پلاسنتا ، انساج جنيني (جگر ، ششها و محتويات معده يا شيردان) و همينطور در شير ، ادرار و مدفوع مشاهده و جدا نمود. اما اين مايكروارگانيزم بطور مداوم در شير و مدفوع دفع نميشود ولذا هميشه در اين دو  قابل رديابي نيست. در نقاط التهابی پلاسنتا ، يا ترشحات آن ميتوان با رنگ آميزي ziehl-neelsen و يا گيمزا عامل را مشاهده نمود. coxiella burnetii  مقاوم به اسيد acid-fast بوده و بطور چند شكلي، دايره coccoid تا رشته اي filamentous ديده ميشود. معمولا با رنگ آميزي گرم Gram stain قابل رويت نمي باشد.  وجود مايكروارگانيزم بروشهاي فوق بهمراه آزمايشهاي سیرولوژيک و يا capture ELISA و  single tube PCR  نتيجه تشخيص را قطعي تر مينمايد.
 در انسان : بر عكس حيوانات تب كيو در انسان بيماري عفوني حاد و كم و بيش وخيمي را ايجاد مي كند. دوره مخفی 4-2 هفته  بوده - نخست عامل بيماري در دوران خون و سپس ساير اعضای داخلی را مورد حمله قرار داده علایم کلینیکی آن بیشتر شباهت به علايم انفلوانزا دارد.
درجه حرارت بدن بالا رفته ، تب و لرزه ، سردرد در ناحيه پيشاني ، خستگي ، بي اشتهايي ، درد ماهيچه  ها گاهي سينه درد ، گاه گاهي حالت دلبدی . علایم عصبي و شخی گردن ديده ميشود. دوره تب طولاني بوده از يك هفته تا 3 ماه - سرفه خشك ، التهاب غشا های بيني ، گلودردی ،  کند کاری قلب  bradycardia و بزرگ شدن جگر را سبب مي شود و درمواردي التهاب شش نیز وجود دارد.
بيماري گاهي مزمن و فقط همراه تب است.  كوكسيلوز   را همراه بيماريهاي ديگر مثل روماتيزم و امراض قلبي نيز يافته اند. از نگاه اپيدیميولوژیکی شباهت های میان تبQ و بروسلوز يافت مي شود تا جائيكه كه در منشاء اين عوامل مشابهت های وجود دارد.
مبارزه و پيشگيري :
در رمه هاي آلوده تمام تدابير لازم به منظور نابود ساختن پلاسنتا ، فرش طویله و غذا و آب آلوده و هر چيزي كه با ترشحات و مدفوع حیوان آلوده شده ، اتخاذ گرديده است و نيز وسايل نقليه بايد كاملاً  ضدعفوني شود.
واكسین :
واکسیناسیون حيوانات حساس در مواردي كه مقدور باشد سفارش مي شود
تداوی :
همانند تداوی كلاميديوز، شروع تداوی در هر روز براي هر راس 500 ميلي گرام كلرتتراسيكلين بمدت پنج روز كه سپس به 250 ميلي گرام براي هر راس در هر روز كاهش داده (تا انتهاي روزهاي باقي مانده حاملگی) را توصيه نموده اند. در شيوع شديد سقط جنين ، تزريق همه ميشها با تتراسيكلين و يا اكسي تتراسيكلين LA  بمقدار 10 ميلي گرام براي هر پوند وزن زنده حیوان بصورت تحت الجلدی توصيه شده است.
 توكسو پلاسموزيس TOXOPLASMOSIS
 ادامه دارد

dr_qadis@yahoo.com
---------------------------------------------------------------------------------------------------