عقـــــل بنـــموده بـــه دانشـــــــکده ي خـــاطــر تـــو ــ راي هـــاي هــــمه را فـــکر صـــواب انــدازی (والــه هروی)

پرسش و پاسخ

ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ

پرسش کلید دانش است !

 به پرسش هاي مسلکی شما پاسخ مناسب فراهم مي شود.
             
لطفآ پرسش خود را دراخیر این صفحه  بنویسید و با  گزینه انتشار با ما شریک نمائید.
برای پرسش خصوصی dr_qadis@yahoo.com 

۱۹ نظر:

  1. سلام
    ببخشید کلمه وترنری چی معنی میدهد ؟
    معاون وترنر عبدالروف از هرات.

    پاسخحذف
  2. جواب : کلمه وترنری به شکل اسم خاص به رشته و مسلک طبابت حیوانات اطلاق می گردد. منشا اصلی این واژه معلوم نیست ، ولی در تعدادی از منابع غیر رسمی ، منشا کلمه وترنری به زبان لاتینی و برخی ها هم به زبان انگلیسی ارتباط داده اند.
    این در حالیست که هر دو زبان منشأ مشترک دارند ، زیرا تقریبآ 4000 سال قبل، زمانی که برخی از قبایل مالدار ساکن جنوب روسیه کنونی به سمت اروپای مرکزی ، آسیای جنوبی ، آسیای مرکزی و شمال هند مهاجرت کردند، زبان گفتاری خود که بعد ها بنام زبان هند و اروپاییIndo-European" " یاد شد، را نیز با خود انتقال دادند .
    بخشی که به هند و جنوب آسیا رفتند خود را آریا “ Arya” نام نهادند و به زبان سانسکریتی به مفهموم اصیل و مهمان نوازمی باشد (Sanskrit for "noble" or "hospitable"), صحبت می کردند ، و کلمه آرین"Aryan " برای معرفی این زبان استفاده می گردید ، که زبان فارسی دری از آن بجا مانده است. زبان اقوام مهاجر اروپایی که شاخه یی مهم از زبان هند واروپایی می باشد ، نیز در میان خود به شاخه های متعدد از جمله زبان لاتین که در ایتالیا و روم قدیم پایه گذاری گردید ، انگلیسی که زبان بریتانیایی ها بود وغیره تقسیم گردید.
    1 - بعد ها که شاخه زبان اروپایی بو سیله زبان شناسان اروپایی نوسازی شد. در نتیجه کلمه سال یا "year" که در مقایسه کردن فصل ها بکار می رفت (i.e. "yeared", compare seasoned) با ریشه لاتینی آن یعنی vetus" " و از این واژه کلمه "inveterare " به معنی کهنه" "old به میان آمد.
    با گذشت زمان از کلمه "vetus" واژه " veteran" که درلاتین به معنی "مرد قدیمی " وهم " سرباز قدیمی " یاد شده ، ایجاد گردید و در زبان انگلیسی نیز به عین معنی استفاده گردید. بعد ها در ایالات متحده امریکا کلمه " veteran" با "ex-serviceman" که عین معنی مرد کارکشته نظامی را می دهد جا عوض کرد . همچنان در زبان لاتین "wet- in veterina " به معنی گاو "cattle" نیز آمده که ممکن از این دو برداشت کلمه veterinarian که امروزه به شکل اسم خاص به داکتر حیوان تعلق یافته است ، به میان آمده باشد.
    2 - احتمال انگلیسی کلمه در این است که در زبان انگلیسی قدیمی کلمه"Vet " به فعل معاینه کردن و"Vetting " به معنی بررسی ویا آزمایش استفاده می شد. چنانچه در گذشت این کلمه مشخصآ برای اسب در حال معاینه استفاده می شده است. در عین حال برای شخصی که اسب را معاینه می کرده کلمه veterinarian به شکل اسم فاعلی استفاده می گردیده است .
    رفته رفته لغت Veterinary به شکل اسم خاص به طب حیوانات اختصاص یافته و چنانکه حالا به عوض اسم فاعل یا داکتر وترنری"veterinarian " تنها کلمه " " Vet استعمال دارد.

    پاسخحذف
  3. سلام ، چرا تحصیل در رشته وترنری پنج سال است ؟

    پاسخحذف
  4. جواب : طب وترنری یکی از رشته های نهایت مغلق ساینسی طبی است که همانند سایر رشته های طبی، تحصیل در این رشته فراگیری کورس های بیشتر آموزشی مسلکی بشکل عملی و نظری راایجاب می نماید. همین تعدد در کورس های آموزشی ساعات بیشتر درسی راایجاب می نماید. در خیلی از کشور ها از جمله ایالات متحده امریکا، جاپان و کشورهای اروپایی تحصیل در رشته طب وترنری در طی دوازده سسمستر یا شش سال تحصیلی می باشد، و دیپلوم ( DVM (doctor of veterinary medicine که معادل ماستر در سایر رشته های ساینسی می باشد، برای فارغان اعطا می گردد. تنها در برخی کشور ها، بیشتر آسیایی و افریقایی ، تحصیل در این رشته در ده سمستر یا دوره پنج ساله تحصیلی می باشد ، که باز هم فارغان دیپلوم DVM را دریافت می کنند.

    پاسخحذف
  5. سلام، ببخشید بیماری اسیدوز چگونه بیماری است؟ و در کدام حیوانات بوجود میاید؟

    پاسخحذف
  6. اسیدوز شکمبه به بیماری مشخص نشخوار کننده ها اطلاق می گردد. بیماری بعداز مصرف مقدار زیاد مواد غذایی متراکم غنی از کاربوهایدریت «حبوبات» رخ میدهد.
    در اثر تخمر میکروبی این مواد، مقدار زیاد اسیدهای شحمی مفر Volatile fatty acids-VFA و لکتیک اسید در شکمبه تولید می گردد. محیط اسیدی سبب تکثر بیشتر و ازدیاد فعالیت میکروب های اسید دوست ازجمله باکتریاهای مولد لکتیک اسید گردیده و سبب تشدید عارضه میگردد. همزمان محیط شدیداسیدی سبب کاهش درصد جذب نورمال اسید های شحمی از جدار شکمبه گردیده در نتیجه فعالیت های میکروبی از جمله هضم مواد لیفی در شکمبه کاهش می یابد.
    بیماری زمانی حالت بحرانی می گیرد، که مقدار لکتیک اسید و سایر اسید های شحمی مفر در شکمبه تجمع و در اثر تراکم بیش از حد مقادیری از این مواد وارد جریان خون گردد و طور مستقیم و یاغیر مستقیم روی pH عادی خون و سایر فعالیت های عضویت اثر کند. دراثر تغییر چشمگیر در فعالیت های میکروبی شکمبه سطح تولید حیوان در حد بحرانی آن کاهش می میابد. حالات بحرانی گاهی سبب مرگ حیوان می گردد.
    اسیدوز شکمبه درتمام نشخوارکننده ها رخ میدهد، اماعارضه بیشتر درحیوانات تولیدی فارمی عمومیت دارد. درگاوهای شیری شکل خفیف اسیدوز شکمبه Sub Acute Ruminal Acidosis -SARA عمومیت دارد، و صرفآ در حالاتی که pH شکمبه زیر 5.6 قرار گیرد، علایم کلینیکی بیماری مشخص می گردد.
    در کشور ما بیشتر اوقات وقوع شکل بحرانی اسیدوز شکمبه در اثر خوردن مقدار زیاد دانه باب بوسیله نشخوار کننده ها بیشتر در فصل جمع آوری محصولات زراعتی دیده می شود.
    - تداوی این بیماری بر مبنایی تآمین تعادل pH محتوی شکمبه و تعادل pH خون استوار است. همچنان جبران محتوی میکروبی شکمبه بوسیله انتقال مایع شکمبه گاو سالم برای حیوان بیمار ضروری پنداشته می شود.

    پاسخحذف
  7. سلام! در گذشته همان چپتر ولکچر نوت ها بود که ازطرف استادان تدریس میشد. در دانشگاه طبی کتابهای بسیار خوب از طرف استادان تهیه میشه وشاگردان آنرا خریداری مینمایند،بطور مثال پرازیتولوژی، اپیدیمولوژی.........آیا تاکنون کدام کتابهای جدیدی از طرف استادان به چاپ رسیده است یاخیر؟؟ واگر چاپ شده چطور میتوان آنرا کتابها را دریافت کرد؟
    تشکر

    پاسخحذف
    پاسخ‌ها
    1. سپاس از شما دوست عزیز!
      - بلی در چند سال گذشته چندین کتاب های معلوماتی و درسی توسط استادان پوهنحی علوم وترنری تالیف و یا ترجمه گردیده، و به چاب رسیده است. اما به دلیل کم بودن تیراژ این کتابها درحال حاضر تنها در کتابخانه پوهنحی موجود است. شما می توانید برای معلومات بیشتر پیرامون مشخصات کتاب های جدید وترنری با مسوول کتابخانه پوهنحی به تماس شوید.

      - به گمان اغلب هنوز لکچرنوت های مضمون های همچو پرازیتولوژی وترنری، اپیدیمولوژی، مایکروبیولوژی وغیره بشکل تجارتی آن به چاپ نرسیده است. شاید دلیل آنهم کمبود متقاضیان باشد. امادانشجویان وترنری می توانند یک نقل از هرکدام لکچرنوت های فوق رادرهماهنگی با استادان مربوط بدست آوردند.
      امیدآن میرود که به در آینده لکچرنوت های خیلی از مضامین وترنری نیز در بازار موجود باشد.

      حذف

  8. جلاالدین ناصری داکتر وترنر:
    جناب استاد سلام برشما من یک نظر داشتم ایا مکان ندارد در پروگرام درسی علوم وترنری بخش حیات وحش افزوده شود؟

    پاسخحذف
  9. سپاس از داکتر صاحب ناصری !
    به نکته بسیار مهم اشاره نمودید. طبق فرموده شما دراین جایی شک نیست که طبابت حیوانات وحشی نیز یکی از بخش های جدایی ناپذیر طب وترنری می باشد. بویژه درکشورما شدیدآ به آموزش در این بخش نیازاست. چنانچه در دانشکده های وترنری خیلی از کشورهای که با بیشتر با حیات وحش سرورکار دارند، این بخش بشکل اختصاص و وسیع آن تدریس می گردد. اما درکشورما به دلایل مختلف ازجمله تدوام سرگذشت شوم جنگ و بحرانهای متعدد، هنوز به این بخش پرداخته نشده است.

    طوری که خود می دانید برای تدریس مضامین مستقل و ضروری چون شناخت حیات وحش، بیماری های حیوانات وحشی، صحت عامه وترنری، احصایه وترنری و چند مضامین ضروری دیگر، ابتدا نیازاست تا کریکولم درسی دانشکده های وترتری افغانستان نوسازی گردد. مضامین با شناخت ازنیازمندی های کشورجاگزین و درضمن شیوۀ تطبیق ساعات عملی و نظری مطابق با استاندارد بین المللی وترنری تطبیق گردد. درآنصورت خواهیم توانست ظرفیت های وترنری را مطابق با نیاز مندی ها در کشور آموزش دهیم.

    امید است درآینده این مضمون درکریکولم دانشکده های وترنری افغانستان جا گیرد، ودوستانی که قبلآ از چنین تغییر مستفید نگردیده اند، بوسیله دوره های آموزشی کوتاه مدت و یا اشتراک در کورس های ماستری در پوهنحئی علوم وترنری کابل مواد لازم پیرامون شناخت بیماری های حیوانات وحشی، بویژه آن تعداد ازحیوانات وحشی که درافغانستان یافت می شوند، را بدست آورند.

    پاسخحذف
  10. sallam mekhastom kee porsan kunom az shuma dr saheb ke chura fakulta veternare dar afghanistan ahmeyat nadarad wa chura nomra vetarnaree dar kankor besyar kam ast dar hale kee afghanistan balay zaraat wa maldaree astewar ast baz ham reshta veteree ahmeyad nadarad chura

    پاسخحذف
  11. چرا رشته ویترنری در افغانستان از اهمیت برخوردار نیست و چرا در کانکور نمره وترنری کم است

    پاسخحذف
  12. تشکر از شما دوست عزیز، پرسش شما خیلی پر محتوا است. هر چند پاسخ دقیق به این پرسش عوامل متعدد را در بر می گیرد و پرداختن به همه موارد اینجا اندک دشوار به نظر می رسد. با آنهم عوامل عمده که سبب گردیده تا موقف رشته وترنری تا حال در افغانستان مورد پرسش باشد، درمباحث جداگانه زیر عناوین مختلف از جمله(طب وترنری درافغانستان چه اهمیت دارد؟ و یا فراز نشیب های طب وترنری در افغانستان و طب حیوانی سرآمد علوم طبی) قبلآ در این وبلاگ به بحث گرفته شده است. شما میتوانید اندک معلومات در مورد پرسش نخست خود راآنجا دریابد.

    - درمورد پرسش دوم شما، چون در کشورما شمولیت به دانشکده های دولتی بر اساس داشتن بلند ترین نمره کانکور و معیار انتخاب اول متقاضیان تعین می گردد. از اینرو این اشتراک کنندگان کانکور هستند که معیار نمرات دانشکده ها را با انتخاب نمودن رشته ها تعین می کنند. متأسفانه در کشورما هنوز جوانان به انتخاب رشتۀ وترنری منحیث انتخاب اول آنقدر دل خوش نمی کنند. از اینرو عمومآ دارندگان نمرات بلند کانکور به انتخاب های اول و دوم خود مانند طب و انجینیری راه پیدا می کنند و این باعت می شود که سطح نمرات آن دانشکده ها بلند برود. از اینرو سایر رشته های که کمتر در ردیف انتخاب اول و دوم قرار می گیرند، درسطوح نمرات پائینتر باقی میماند. به یقین که اگر جوانان پیرامون اهمیت رشته وترنری درافغانستان بیشتر بدانند، و با انتخاب اول به آن راه پیدا کنند،آنگاه شاهد تغییر چشم گیر در سطح نمرات شمول به این دانشکده خواهیم بود.

    امید وارم قناعت شما دوست عزیز فراهم گردیده باشد.

    پاسخحذف
  13. سلام،من محصل صنف پنج وترنری هستم و میخواهم تعدادی از تحقیقات خودم را در وبلاگ شما اضافه کنم،چطور میتوانم این کار کنم؟

    پاسخحذف
    پاسخ‌ها
    1. سلام دوست عزیز، شما میتوانید مواد مورد نظر خود را در قالب صفحه Word بهمراه مشخصات و یک قطعه عکس خود به ایمیل آدرس dr_qadis@yahoo.com بفرستید، منتشر میشود.

      حذف
    2. سلام من یکی از محصلین صنف پنجم هستم می خواهم که معملول ترین ادویه که در ا فغانستان در تداوی حیوانات استفاده میشود معلومات بدست بیاورم.

      حذف
  14. دوست عزیز سپاس ازشما.
    خوب بود اگر نام و محل تحصیل شما را هم داشتیم.
    اکنون که شما بخیر محصل صنف پنجم هستید و عملآ در کلینیک تدریسی آموزش می بینید، پاسخ این پرسش بهتر از هرکجا نزد خود شما وجود دارد.
    آنچنانکه در آغازین لکچرهای مضمون فارمکولوژی در صنف چهارم به این موضع پرداخته میشود. چگونگی استفاده از دارو به نوع و چگونگی رخداد بیماری های مختلف وابسته است.
    از اینرو، برشمردن معمول ترین دارو های مورد استفاده در کشور دقیقآ متناسب با رخداد بیماری های معمول در کشور ماست و حقیقت این موضوع بهتر از هرکجا در راجستر کلینیک های حیوانی قابل دریافت است.
    بنابر تجارب شخصی:
    در افغانستان به دلیل گسترده بودن امراض میکروبی و هم فراونی آلوده گی های میکروبی بشکل ناحیوی، استفاده از انتی بیوتیک در قدم اول، و دارو های ضد پارازیت ها و هم سولفونامید ها/ sulphonamides در قدم دوم و سوم، ممکن بیشترین کاربرد کلینیکی و یا هم کاربر خودسرانه از تولید به مصرف را در کشور دارند.

    هر چند که در کشورما استفاده از دارو حد و مرز نمی شناسند، باز هم به گمان اغلب در بخش طبابت حیوانی در میان گرو های انتی بیوتیک ها، خانواده تتراسیکلین ها و بعد پنسلین ها طور مستقل و یا یکجا بااستریپتومایسین، کاربرد بیشتر دارند.
    همچنان، دراستفاده از دارو های ضد میکروبی ویژه در شکل موضعی، میتوان از گروپ سولفونامیدها و یا انتی بیوتیک های خانواده aminoglycoside ها نیز نام برد. سایر گروهای دارویی بر مبنای نیازی و هم میزان تشخیص دقیق بیماری ها کابرد متفاوت دارند.

    اگر شما میخواهید از این معلومات در پایان نامه تحیصلی خویش استفاده نمائید، بهترین مشوره برای شمااین استکه، با مراجعه به راجستر سالهای گذشته کلینیک تدریسی دانشکده، و یا سایر کلینیک های شخصی و هم با تماس بهمرای بخش فروشات ادویه حیوانی در نهاد های رسمی مانند کمیته هالند و یا اتحادیه وترنری، معلومات بیشتر و دقیق بدست آورید.
    موفق باشید.

    پاسخحذف
  15. سلام داکتر صاحب
    من یکی از علاقه مندان حیوانات و پرندگان میباشم. فعلا چند نوع پرنده اهلی و وحشی نیز دارم. ولی متاسفانه بعضی اوقات با مشکل روبرو میشوم
    من میخواستم در مورد مرض blackhead که یک بیماری است که بیشتر فیلمرغ را متاثر میسازد، معلومات و همینطور یک دارو برای تداوی آن برایم پیشنهاد نمائید
    تشکر

    پاسخحذف
    پاسخ‌ها
    1. تشکر از شما دوست عزیز : بیماری blackhead عامل پرازیتی (پروتوزوایی) به نام هستوموناز میلاگردیس (Histomonas meleagridis)دارد. مشکل عمده این بیماری در آن است که عامل اصلی بیماری به وسیله میزبان وسطی از جمله انواع کرم های روده nematode های فیل مرغ ها طور ویژه نوع کرم روده به نام Heterakis gallinarum دوران حیات اش را طی می کند.
      خود بهتر می دانید که در کشور ما کرم های روده خیلی عمومیت دارند و این به شدت وقوع این بیماری در فیل مرغ ها که بیشتر طور آزاد تغذیه می شوند کمک می کند. تداوی این بیماری به دلیل دوران نا متعارف بیماری و آسیب های شدیدی که روی جگر و و روده ها (سیکوم) وارد می شود، نسبـتآ دشوار است. هرچند در برخی موارد دارو های ضد پرازیتی از شدت بیماری می کاهد.
      بهتراست فیل مرغ های بیماری در نخستین فرصت بیماری از جمع خارج شود و فرش فارم پاکاری و ضد عفونی شود. بهترین سفارش برای پیشگیری blackhead این است که فیل مرغ ها طور منظم کرم زدایی شوند. کرم زدایی فیل مرغ بیشتر شامل استفاده از دارو های ضد نیماتودا می باشد که انواع مختلف آن در مارکیت موجود است. استفاده از دارو های ضد کرم در محل های آلوده باید هر چهار تا شش ماه تکرار شود. بهتر است از تماس فیل مرغ ها با سایر طیور و پرنده گان جلو گیری شود و فیل مرغ ها با غذا های عاری و استاندارد تغذیه شوند. فیل مرغ های نو وارد بایداز قبل کرم زدایی و بعد وارد فارم شوند.

      حذف

dr_qadis@yahoo.com
---------------------------------------------------------------------------------------------------